Nyári szünet

Nyári szünet

Azon gondolkozol, hogy érdemes-e gyermekednek tanulnia a nyári szünetben vagy inkább pihenje ki magát végre?

Ha azonban nem ismétel, akkor nem fogja-e elfelejteni az addig tanultakat?

A nyári szünetet imádják a gyerekek; még alig ér véget és már a következőt várják. Ennek oka rendkívül egyszerű: a tanévben nagy a hajtás, az iskolán belüli és kívüli elfoglaltságok sokszor rendkívül zsúfolttá teszik a hétköznapokat. Ez nem kevés stresszel is jár a gyerekek számára, hiszen teljesíteni kell a tanórákon, az edzésen és esetleg a különórákon is. Az otthoni tanulásról, házi feladatról már nem is beszélve.

A nyári szünet az, amikor van esélyük a gyerekeknek igazán feltöltődni, mert elég hosszú ahhoz, hogy ki tudjanak zökkenni az iskolai elvárásokból. Ugyanakkor az a kérdés is felvetődik, hogy nem túl hosszú-e ez a 11 hét; nem fogja-e elfelejteni szeptemberre az addig tanultakat?

Mint mindenhol, itt is fontos, hogy megtartsuk az egyensúlyt.

Pihenés és aktivitás a nyári szünetben

Nagyon lényeges, hogy gyermekünk érezze, hogy most egy kicsit lazább az élet, és fellélegezhet a sok iskolai kötelezettség alól. Ugyanakkor az sem megoldás, hogy a nyári szünetben megszűnik minden napirend és átadja magát a haszontalan semmittevésnek. Ez utóbbi esetben unalmában legalább annyira frusztrált lesz, mint ha túl lenne terhelve.

A nyári szünetben gyakran előfordul, hogy szétcsúsznak a napok, eltűnik a napirend és a nagy szabadság a visszájára fordul.

Ilyenkor a gyerekek élvezik, hogy sokáig aludhatnak, lustálkodhatnak reggel, hiszen nem kell időre elkészülni, mint iskolaidőben. Ez természetes, de fontos, hogy a nyárra is legyen egy lazább, de azért következetes napirendjük a gyerekeknek.

Érdemes meghatározni egy időpontot, amikor már mindenképp ki kell kelni az ágyból, és egy legkésőbbit, amikor este már fellövik a pizsamát. Ez azért fontos, mert a fejlődő szervezetnek a nyári szünetben sem tesz jót az éjszakázás, melynek következményeképp teljesen felborul az alvásidő is.

Napközben is legyenek olyan rendszeres események, amelyek lehetőség szerint ugyanabban az időben vannak. A legjobb, ha belőjük a főétkezések idejét.

Ezek az időpontok természetesen aktuálisan, programtól függően változhatnak, de fontos, hogy legyen egy alapprogram, amelyhez tartjuk magunkat.

Így megelőzhetjük, hogy a vakáció alatt teljesen felboruljon az életünk.

Tanulás vagy teljes szabadság a nyári szünetben?

A nyári szünetben fontos a pihenés a sok iskolai program és kötelezettség után. Ugyanakkor az is lényeges, hogy nyáron is legyenek olyan programok, elfoglaltságok a gyerekek számára, amelyek során meg tudják tornáztatni az agytekervényeiket is.

Jó ötlet például egy érdekes múzeumlátogatás és az is hasznos, ha néhány naponként kijelöltök egy olyan időpontot, amikor az egész család olvas.

Mivel a gyerekek képesek akár egy hónap alatt is sok mindent elfelejteni abból, amit az iskolában tanultak, ezért nem baj, ha a szünetben is gyakorolnak egy kicsit, természetesen csakis játékos formában. A „feledhető” képességek közé tartozik például a matematika, ezért időnként játsszatok olyan társasjátékot, amiben összeadni, kivonni, számolni kell. Így varázsolhatjátok a közösen együtt töltött időt hasznossá is, a móka mellett.

A nyári szünet vége felé augusztusban lehet egy kicsit célzottabban nekiállni az ismétlésnek, de azért ne vegyük el a szünet utolsó hónapját a gyerekektől. Az utolsó hetekben bevezethetünk hétköznaponként fél óra gyakorlást és ismétlést.

Ez hasznos lehet abból a szempontból is, hogy a gyerekek elkezdik újra felvenni a fonalat és szeptemberben könnyebb lesz beülni az iskolapadba. Az utolsó hetekben a gyakorlás által egyfajta átmenetet is képezünk számukra, hogy a szeptember ne legyen fájdalmasan nagy változás.

Középiskolai Felvételi Előkészítő
Horváth Katalin
Vezető tanár