A 8 és 6 osztályos gimnáziumi felvételi előkészítő és eljárás

Hasznos információk a 8 és 6 osztályos gimnáziumi felvételi előkészítőhöz és eljáráshoz

Miért előnyös gyermeked számára, ha 6 vagy 8 osztályos gimnáziumban tanul?

Mivel járul hozzá a Középiskolai Felvételi Előkészítő a sikeres felvételi vizsgához?

Mi a felvételi eljárás menete a 4. és 6. osztályos gyermekek esetében?

Ebben a cikkben mindent megtalálsz, amit tudnod kell a felvételi előkészítővel és eljárással kapcsolatban.

A 8 és 6 osztályos felvételi előkészítők 4. és 6. osztályos gyermekeknek szólnak. Ez az a korosztály, melynek a továbbtanulásában az általános iskola nem segít, hiszen nekik csak a 8. évfolyam számára kell intézniük a felvételi vizsgát.

Miért előnyösebb gyermeked számára, ha 6 vagy 8 osztályos gimnáziumban tanul?

Az oktatás minősége szempontjából a 8 és 6 osztályos gimnáziumok előnyösebbek. Sokkal erősebbek és hatékonyabbak, mert rugalmasabban tudják kezelni a tananyagot. Előfordulhat például, hogy már 7. osztályban elkezdik a középiskolai tananyagot, melyet így a 11. osztály végére be is tudnak fejezni. Ennek köszönhetően az utolsó évet már teljes mértékben az érettségire való felkészüléssel tudják tölteni.

Sok esetben már a 7-8. osztályban kapnak egy kis pluszt a gyerekek bizonyos tantárgyakból, amelyeknél megoldható. Így egy kis ízelítőt kapnak a középiskolai tananyagból is. Ezeknek a gyerekeknek előnyük lehet az emelt szintű érettséginél azokkal szemben, akik 4 évfolyamos gimnáziumba járnak.

Az, hogy a tananyagot hogyan osztják be, mennyire kezelik rugalmasan, az intézménytől és az adott tantárgyat oktató pedagógustól is függ. Általánosítani nem lehet, de a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumoknak lehetőségük van rugalmasabban kezelni a tananyagot és így a gyerekek jobban fel tudnak készülni az előttük álló megmérettetésre, vagyis az érettségire.

Miben segít a Középiskolai Felvételi Előkészítő?

A 8 és 6 osztályos gimnáziumokba a fenti okokból kifolyólag is sok 4. és 6. osztályos gyerek szeretne bekerülni, a helyek viszont korlátozottak, ezért nagy a verseny. A siker érdekében érdemes elvégezni a felvételi előkészítőt, ahol olyan gondolkodásmódot és logikát tanítunk meg nekik, amelyek nélkülözhetetlenek a sikeres felvételihez.

Felvételi előkészítőinket Budapesten és több vidéki nagyvárosban érhetitek el, illetve online tanfolyamokat is választhattok, ha a helyszínek messze esnek a lakóhelyetektől. Az online pótlás lehetősége nyitva áll minden olyan diákunk számára, akik a személyes, vagyis a tantermi oktatást választják. Mi nem csupán az írásbelire, hanem a szóbeli vizsgára is felkészítjük a gyerekeket, hiszen a szóbeli vizsgán is sok értékes pontot szerezhetnek a sikeres szerepléssel.Saját magunk által összeállított feladatsorokon keresztül olyan típusfeladatokat gyakorolnak be a gyerekek a kurzus folyamán, amelyekkel a felvételi vizsgán találkozni fognak. Megtanítjuk őket a helyes időgazdálkodásra, hogy a vizsgán rendelkezésre álló időt a lehető leghatékonyabban tudják kihasználni és hogy időhiány miatt ne veszítsenek pontokat.

A tanfolyam során két alkalommal van a gyerekeknek lehetőségük arra, hogy számukra idegen tanárok előtt próbavizsgát tegyenek. Ennek – ugyanúgy, mint a felvételi vizsgán, – van szóbeli és írásbeli része is.

A felvételi előkészítő azért is fontos a gyerekek számára, mert itt azt is fel tudják mérni kortársaik tudását és azt, hogy milyen szinten vannak. Ez azért lényeges, mert így be tudják pozicionálni magukat.

Az egyéni középiskolai jelentkezés részletei

Mivel a 4. és 6. osztályosok számára az általános iskola nem köteles a jelentkezést intézni, ezért ezt nektek egyénileg kell megtennetek.

A középiskolai jelentkezéshez szükséges felvételi lapokat a KIFIR (Középfokú felvételi információs rendszer) adatlapkitöltő program egyéni jelentkezők számára létrehozott felületén kell előállítanotok, melyet itt érhettek el.

A jelentkezési lap arra szolgál, hogy ezen jelezzétek a középfokú iskola számára a jelentkezési szándékotokat. Itt a tanuló személyes adatain kívül meg kell adnotok még az általános iskolai tanulmányi eredményeket. A jelentkezési lapon tudtok közölni egyéb információkat is, például a kollégiumi igénnyel vagy az eddig tanult idegen nyelvvel kapcsolatosan.

Ha több középiskolába is szeretnétek jelentkezni, akkor mindegyikbe külön jelentkezési lapot kell beadnotok. A felvételi eljárás során tetszőleges számú iskolát és tanulmányi területet jelölhettek meg.

A tanulói adatlap által hozzátok az Oktatási Hivatal tudomására, hogy melyik iskolába és azon belül melyik tanulmányi területre jelentkezett gyermeked. Ezen is fel kell tüntetnetek a tanuló személyes adatait, a megjelölt tanulmányi területeket, az általatok meghatározott fontossági sorrendben. Ezt a sorrendet a megjelölt iskolák nem ismerhetik meg.

A kinyomtatott és aláírt felvételi lapokat a lapokon szereplő címre kell beküldenetek az Oktatási Hivatal által meghatározott határidőig.

Fontos, hogy a gyermek aláírása a szülő vagy gyám aláírása nélkül nem fogadható el.

Miután lezajlottak a felvételi vizsgák, lehetőségetek van a tanulói adatlapon szereplő sorrend megváltoztatására, vagy akár új tanulmányi területet is felvehettek. Ez utóbbira azokban az iskolákban van lehetőségetek, amelyet az eredeti tanulói adatlapon megjelöltetek. Ha új tanulmányi területet szeretnétek felvenni, akkor az érintett középiskolával szükséges előzetesen egyeztetnetek.

A változtatáshoz módosító tanulói adatlapot kell előállítanotok szintén a KIFIR rendszerből, melyet meg kell küldenetek az Oktatási Hivatal részére.

A beküldési határidőket szintén az Oktatási Hivatal teszi közzé. Az aktuális időpontokról honlapunkon itt tájékozódhatsz.

Mi történik a beadott középiskolai jelentkezés után?

Miután az Oktatási Hivatal feldolgozza a tanulói és a módosító tanulói adatlapokat, megküldi a jelentkezők listáját a középfokú iskoláknak tanulmányi területekre lebontva. Az iskola igazgatója rangsorolja a listán szereplő jelentkezőket, megadja az adott tanulmányi területre felvehető diákok számát, majd az elkészült rangsort megküldi a Hivatalnak.

Ezt követően a Hivatal megküldi az egyeztetett felvételi jegyzéket, vagyis a hivatalos végeredményt az iskoláknak. A jegyzék elkészítése során figyelembe veszik az általatok megadott sorrendet, az iskola általmeghatározott felvételi rangsort és az adott tanulmányi területre felvehető létszámot. Végeredményképp a Hivatal egyetlen felvételi kérelmet nyilvánít elfogadottnak. A többi elutasításra kerül.

A Hivatal azt az adatlapotokon szereplő legalacsonyabb sorszámú felvételi kérelmet nyilvánítja elfogadottnak, amelyet az adott tanulmányi területet meghirdető iskola elfogadott, és amelynek a létszámkeretbe belefértek.

A felvételt hirdető középiskola az egyeztetett felvételi jegyzék alapján megküldi a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést nektek és az általános iskolának is. Az iskola által meghozott döntés ellen jogorvoslattal élhettek. Itt jogszabálysértésre vagy az intézmény belső szabályzatának megsértésére hivatkozhattok. A kérelmet az iskola fenntartójához kell benyújtanotok, mert ő az, aki eljár és meghozza a másodfokú döntést az ügyben.

A jogszabályok értelmében az Oktatási Hivatal nem vizsgálhatja az egyes intézmények felvételi eljárásának jogszerűségét, valamint működésének törvényességét.

Abban az esetben, ha gyermeked nem nyer felvételt, vagy a számára felvételt biztosító iskolába mégsem szeretne beiratkozni, akkor jelentkezhettek bármelyik olyan középiskolába, amelynek maradtak még üres férőhelyei. Ezt egyénileg, az érintett középiskolával közvetlenül nektek kell intéznetek.

Reméljük, hogy mindent megtaláltál, amit tudnod kell a felvételi előkészítővel és eljárással kapcsolatban.

Középiskolai Felvételi Előkészítő
Horváth Katalin
Vezető tanár