Tippek a felvételi megírásához

9 hasznos tipp a sikeres középiskolai és gimnáziumi felvételi megírásához

Te is kíváncsi vagy azokra a tippekre, amelyek hozzásegítik gyermekedet a sikeres középiskolai felvételihez?

Azt is szeretnéd tudni, hogyan tudnád támogatni őt a sikeres felvételihez vezető úton?

Esetleg arra is kíváncsi vagy, hogy mivel járulunk mi hozzá mindezekhez a gimnáziumi felvételi előkészítőinken?

Akkor ez a cikk pont neked való, mert összeszedtük neked azokat a tippeket, amelyek egészen biztosan a hasznodra lesznek.

1.      Gyermeked legyen kellően kipihent a sikeres gimnáziumi felvételi érdekében

A felvételi előtt gondoskodj róla, hogy gyermeked elegendő időt tölt aktív és passzív pihenéssel. Iktassatok be némi mozgást, kikapcsolódási lehetőséget a sok üléssel járó tanulás mellé.

Az elegendő alvás is fontos! A nyugodt és pihentető alvás az egyik legfontosabb összetevője a sikeres felvételi vizsgának.

Felvételi előkészítőinken már az első oktatási napon felhívjuk gyermeked figyelmét a pihenés fontosságára. Megismertetjük vele az alvás szerepét és élettani hatásait, és még az aktív kikapcsolódáshoz is adunk ötleteket.

2.      Te is támogathatod abban, hogy megszerezze a kellő tudást!

A sikeres felvételire nem mindegy, hogyan készültök fel, hiszen a megszerzett tudást alkalmazni is tudni kell. Ehhez az szükséges, hogy gyermeked meg is értse azt, amit tanul. Itt a magolás már nem elég!

Ha gyermeked átlátja, mert értőn tanulja a tananyagot, akkor vizsgahelyzetben is jól fog tudni teljesíteni. Fontos, hogy szilárd alapokkal rendelkezzen, mert akkor biztonsággal fogja tudni erre ráépíteni a további tudásanyagokat is.

Nálunk éppen ezért a felkészítés nem csupán tesztek kitöltéséből áll. Kurzusainkon egy jól átgondolt, tudatosan felépített, témakörökre bontott tudásanyagot adunk át.

A tanórákon a gyerekek átbeszélik és értelmezik a típusfeladatokat jól felkészült oktatóink segítségével. Mindezeken felül minden felmerülő kérdés is megválaszolásra kerül, hogy mindenki megértse a tananyagot.

Az otthoni gyakorláshoz is adunk tanácsokat, illetve felhívjuk figyelmedet a gyermekednél esetlegesen fejlesztendő területekre is.

3.      Támogasd, hogy ne ijedjen meg a váratlan helyzetekben sem!

Diákéveid alatt lehet, hogy veled is megtörtént, hogy mindent elterveztél, majd egy váratlan helyzet miatt teljesen kizökkentél és úgy leblokkoltál, hogy meg sem tudtál szólalni.

Biztosan te is örülnél annak, ha gyermekednek nem kellene hasonlót átélnie.

A váratlan helyzetekre is fel lehet úgy készülni, hogy azok ne okozzanak számára fennakadást a vizsga folyamán és akkor is helyt tudjon állni, ha megijed vagy bármi, számára zavaró helyzet merül fel.

A jó hír, hogy ez megoldható és mi ebben is támogatjuk gyermekedet. A szóbeli előkészítőnk olyan tréningeket is tartalmaz, melyek során szituációs helyzetgyakorlatok segítségével megtapasztalhatja ezeket a váratlan és zavaró pillanatokat. Így meg is tanulja kezelni azokat.

Mindemellett már az írásbeli előkészítő kurzusainkon is vannak olyan meglepetésszerű kérdések, helyzetek, amelyek szintén segítségére lesznek, hogy elsajátítsa a kezelésüket.

4.      Segítsd, hogy jó előadóvá váljon!

Ez azt jelenti, hogy nem csak tudja, hanem számot is tud adni a tudásáról. Képes az adott tételhez tartozó anyagrészt jól érthetően, logikusan felépített felelet formájában előadni a vizsgáztató tanároknak. A legfontosabb információkat jól hangsúlyozva, érthetően, rendszerbe szedve mondja el. Az esetlegesen feltett kérdésekre is gyorsan és összeszedetten tud válaszolni.

Megtanítjuk gyermekednek azt is, hogy képes legyen a lehető legtöbbet kihozni magából a szóbeli gimnáziumi felvételin. Ez azt jelenti, hogy felszabadultan, összefüggően tud válaszolni a feltett kérdésekre.

Olyan apró, mégis lényeges trükköket mutatunk nekik, melyek segítségével jó eséllyel tudják elkerülni például azt, hogy a vizsgáztató olyasmibe kérdezzen bele, amit ő kevésbé tud.

Ez komoly magabiztosságot ad majd a számára és felelete is meggyőzőbbé válik.

Jelentkezés
Felvételi infó és árak

5.      Fontos az értő olvasás elsajátítása is!

Sokak számára komoly problémát jelent az olvasott szöveg értelmezése. A sikeres felvételi vizsga egyik alapköve, hogy gyermeked biztonsággal képes legyen az általa felolvasott szöveget saját szavaival visszamondani.

Az értő olvasás a tanulás alapja! A feladatok megoldása kizárólag az értelmezésükön keresztül lehetséges.

Úgy támogatjuk gyermekedet az értő olvasás elsajátítása kapcsán, hogy már az első alkalommal felhívjuk figyelmét az olvasás fontosságára, jelentős hangsúlyt helyezve a hangos olvasásra is.

Ösztönözzük őt a mindennapos olvasás beiktatására. Napi 15 perc olvasás – melyből 5 perc hangos olvasás – nagymértékű fejlődést fog hozni az ő számára is.

Tanóráinkon felváltva olvastatjuk a gyerekeket, miközben figyeljük egyéni fejlődésüket, valamint jutalmazzuk is azt.

6.      A megfelelő szókincs és a helyesírási készségek fejlesztése

A megfelelő szókincs elengedhetetlen a szóbeli feleletnél és a gimnáziumi felvételi során is. Gyermeked is csak úgy fogja tudni kerek mondatokba foglalni az adott tudásanyagot, ha választékos szókinccsel rendelkezik.

Helyesen írni sem egyszerű, de megfelelő mennyiségű gyakorlással ez is bárki számára elsajátítható.

Mind a szókincs, mind pedig a helyesírás fejlesztéséhez a kulcs az olvasás.

Anyanyelvi óráink tananyagába szókincs-fejlesztő olvasmányokat és gyakorlatokat építünk be. A helyesírás gyakorlása mellett a nyelvtani szabályokat is átismételjük. Mindeközben ügyelünk arra, hogy ezeket gyermeked meg is értse és képes legyen alkalmazni a gyakorlatban is.

Természetesen tanáraink itt is figyelmet fordítanak annak megállapítására, hogy kinél melyik területet fontos jobban fejleszteni.

7.      Matematikai alapműveletek biztos tudása és alkalmazása

A matematikai alapműveletek atombiztos tudása elengedhetetlen, hiszen ez képezi a tantárgy alapját.

Rendkívül fontos, hogy az összeadás, kivonás, osztás és szorzás készség szinten működjön a te gyermekednél is. Megfelelő gyakorlással ezek a készségek is nagyon jól fejleszthetők.

A tananyagunkban szereplő matematikai feladatokat úgy válogattuk össze, hogy azok minden területet lefednek, és emellett érdekesek is.

Kiemelt figyelmet fordítunk a szöveges feladatok megértésére, levezetésére és megoldására.

Azoknál a feladatoknál, ahol többféle megoldás is lehetséges, mindet megmutatjuk a gyerekeknek, mert van, akinek az egyik, van, akinek a másik megoldás egyszerűbb.

Időnként „ki tud több megoldást találni” játékot is játszunk. Ezt a gyerekek nagyon élvezik, mert itt jutalmat is kapnak.

8.      Az általános bemutatkozás fontossága a gimnáziumi felvételi vizsgán

Önmagunk bemutatása nem csupán a felvételi beszélgetés során fontos, hanem az élet számos más területén is. Ezért tartjuk lényegesnek, hogy a te gyermeked is képessé váljon arra, hogy spontán módon és összeszedetten elmondjon magáról legalább 15 mondatot. Fontos, hogy teljes természetességgel el tudja mondani, ki ő, mit csinált eddig és mik a tervei a jövőre nézve.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a felvételi vizsgán minden gyermeknek feltesznek néhány személyes kérdést. Itt bármilyen téma előkerülhet: család, sport, hobbi, olvasmányok, színház stb.

Kurzusainkon ezeket a témaköröket is beépítjük a tanórákba, így gyermeked ezekre a kérdésekre is megfelelően felkészülhet.

 9.      Segítsd ambícióit a továbbtanuláshoz!

A felvételi vizsga szempontjából rendkívül fontos, hogy gyermeked is akarjon a kiválasztott intézmény tanulójává válni. Szülőként természetes, hogy a legjobbat akarjuk gyermekünknek, ezért a legjobb iskolát szeretnénk számára kiválasztani. Ugyanakkor, ha ő ehhez nem adja a beleegyezését, az a felvételin való szereplését is nagy mértékben akadályozhatja.

Szülőként természetes, hogy szeretnél hatással lenni a végső döntésre, de nem mindegy, hogyan teszed ezt. Finoman vezetve, sok beszélgetéssel, indoklással, a gyermeket partnerként kezelve meg lehet találni a közös nevezőt. Nem is gondolnánk, hogy milyen felelősségteljesen tudnak dönteni a megfelelő információ birtokában.

Szülőként sokat segíthetsz neki ebben a folyamatban. Jól bevált módszer például a pozitívumok és a negatívumok összeírása a különböző iskolákról. Ezek összehasonlítása segíteni fog benneteket is a végső döntés meghozatalában.

Középiskolai Felvételi Előkészítő
Horváth Katalin
Vezető tanár

Jelentkezés

  Csoport:
  Alsó tagozat 4. osztályFelső tagozat 6. osztályFelső tagozat 8. osztály

  Helyszín:
  3. kerület4. kerület11. kerület14. kerület17. kerület20. kerületGyőrSzékesfehérvárOnline

  Díjfizetés:
  tanterem írásbeli előkészítő tanfolyam havi részletekben: 4 x 35.000 Ft (2500 Ft/tanóra)tanterem írásbeli előkészítő tanfolyam egyösszegben: 126.000 Ft (2250 Ft/tanóra)tanterem írásbeli és szóbeli előkészítő tanfolyam egyösszegben: 151.000 Ftonline írásbeli havi részletekben: 4 x 28.000 Ft (2000 Ft/tanóra)online írásbeli előkészítő tanfolyam egyösszegben: 100.800 Ft (1800 Ft / tanóra)online írásbeli és szóbeli előkészítő tanfolyam egyösszegben: 118.800 Ft

  Díjfizetés módja:
  átutalásbankkártyás fizetésbankpénztári befizetés