Az írásbeli vizsga menete

a középiskolai felvételi napján

Hogyan történik az írásbeli vizsga a középiskolai felvételi napján?

Te is szeretnéd tudni, hogy pontosan mi történik a vizsgán a középiskolai felvételi napján?

Szülőként fontos számodra, hogy a vizsganappal kapcsolatban is részletesen tájékozódj?

Szülőként és szakemberként mi is tisztában vagyunk azzal, hogy ezeknek az információknak a birtokában tudod igazán támogatni gyermekedet a felvételi vizsga folyamatában. Ezért szedtük össze számodra az összes hasznos tudnivalót ebben a cikkben.

Megjelenés a középiskolai felvételi napján

Igaz, hogy nincs kötelezően meghatározva, hogy milyen öltözékben kell megjelenni a vizsga napján, de érdemes erre is odafigyelni. Mivel ez egy fontos vizsga a gyermeked életében, nem árt, ha megjelenésében is érzékeli, hogy ez a nap más, mint a többi.

Érdemes valami csinos, elegáns ruhát választani a hétköznapi farmer és póló helyett. Természetesen túlöltözni sem kell, tehát ne is a legelegánsabb ünneplő ruhát válasszátok, hanem valahol a kettő közt állapodjatok meg.

A diákigazolványt vagy a személyi igazolványt se felejtsétek otthon, hiszen a gyermek hivatalos okmányaira szükség van a vizsgán a személyazonosításhoz.

Nagyon fontos, hogy fél órával a vizsga kezdete előtt már ott kell lennetek a vizsga helyszínén!

Az írásbeli felvételi menete

A gyerekeket a névsor alapján már korábban beosztják a termekbe, ezért mikor megérkeztek, felvilágosítást fogtok kapni arról, hogy a te gyermekednek pontosan melyik teremben kell megjelennie.

A vizsga kezdete előtt a felügyelő tanár fel fogja hívni a gyerekek figyelmét arra, hogy a telefonjaikat és az okos óráikat kapcsolják ki! A legegyszerűbb, ha ezeket az eszközöket kikapcsolt állapotban kint hagyja nálad. Így egészen biztosan nem felejti el kikapcsolni a nagy izgalomban.

Mindkét írásbeli vizsgán feladatlapot töltenek ki a gyerekek. A magyar nyelvi feladatlapokhoz semmiféle segédeszköz nem megengedett.

A matematika feladatlapok kitöltéséhez rajzeszközöket – vonalzó, körző, szögmérő – használhatnak, de ezeken kívül más segédeszköz (pl. zsebszámológép) nem használható.

A dolgozat megírásakor a rajzokat, szerkesztéseket ceruzával kell elvégezniük, de minden más írásbeli munkát kék vagy fekete színű tollal kell elkészíteni.

Érdemes előre felkészíteni a gyermekedet arra, hogy tollal kell majd dolgoznia, főleg, ha az iskolában a matematika számolásokat ceruzával készítik el. Középiskolai felvételi előkészítőinken erre mi is felhívjuk a gyerekek figyelmét és ennek megfelelően készítik el a tanfolyam alatt is a feladatokat.

Jelentkezés
Felvételi infó és árak

Mi az írásbeli felvételi időigénye és mit tartalmaznak a feladatlapok?

A magyar nyelvből és matematikából kiadott központi írásbeli felvételi tesztek elsősorban azokat az eszköztudás körébe tartozó képességeket és készségeket mérik, melyek a középiskolában való eredményes továbbtanuláshoz szükségesek.

Ez azt jelenti, hogy a felvételin elsősorban nem a lexikális tudás van a fókuszban, hanem azok a szakirányú készségek, melyek elengedhetetlenek lesznek a középiskolai élet során.

A gyerekeknek a feladatlapok kitöltésére egyenként 45 perc áll rendelkezésükre. A két feladatlap kitöltése között 15 perc szünetet kapnak. Így maga a vizsga teljes egészében, a szünettel együtt 105 percet vesz igénybe.

Amikor a felvételi vizsgának vége van, már mehettek is haza.

Tippek a gimnáziumi felvételi megírásához

A vizsgára gyermeked mindenképp vigyen magával vizet és szőlőcukrot vagy csokit. Ezeket a vizsga közben is fogyaszthatja, de fontos, hogy ne zavarja vele a többieket! A szőlőcukrot vagy a csokit előre bontsa ki, és akkor nem lesz gond a zörgéssel.

Hívd fel a figyelmét arra, hogy igyon elegendő vizet, mert úgy könnyebben fog tudni gondolkozni is. A nagy izgalomban a gyerekek megfeledkezhetnek az evés-ivásról, ami semmiképp sem előnyös. Éhesen és szomjasan a szellemi teljesítőképességük sem ugyanaz.

Ha nincs étvágya, mert ideges, akkor igyon vizet és egyen szőlőcukrot, mert erre a szervezetnek szüksége van a megfelelő agyműködéshez is.

Mindenképp csomagolj neki szendvicset és kösd a lelkére, hogy a két vizsga közötti szünetben ne felejtse el megenni! A szünetben, ha teheti, menjen ki egy kicsit sétálni a friss levegőre! Ez is sokat számít, mert kicsit felfrissül és könnyebb lesz a vizsga második részén helytállnia.

Amíg írja a feladatlapokat, időnként nézzen az órára, hogy mennyi ideje van még hátra, nehogy kifusson az időből! A tanteremben lesz óra, mert a vizsgát szervező intézmény köteles órát kirakni. Az sem baj, ha van sajátja, amin nézni tudja az időt.

Ha előbb végez a feladatlapok kitöltésével, mint ahogy az idő lejárna, akkor se adja még be a vizsgadolgozatot! Nézze át, akár többször is, hogy biztosan ne maradjon benne figyelmetlenségből adódó hiba. Azért is lényeges, hogy kitöltse az idejét, mert az is lehet, hogy eszébe jut még valami, ami korábban nem és ezzel pontokat nyerhet.

A középiskolai felvételi vizsga fontosságából adódóan is egy komoly megmérettetés a gyermeked számára. Ezért fontos, hogy mindvégig támogasd és ott legyél mellette az egész folyamat során. Ha tudja, hogy számíthat rád, akkor sokkal nagyobb biztonságban fogja érezni magát.

Középiskolai Felvételi Előkészítő
Horváth Katalin
Vezető tanár

Jelentkezés

  Csoport:
  Alsó tagozat 4. osztályFelső tagozat 6. osztályFelső tagozat 8. osztály

  Helyszín:
  3. kerület4. kerület11. kerület14. kerület17. kerület20. kerületGyőrSzékesfehérvárOnline

  Díjfizetés:
  tanterem írásbeli előkészítő tanfolyam havi részletekben: 4 x 35.000 Ft (2500 Ft/tanóra)tanterem írásbeli előkészítő tanfolyam egyösszegben: 126.000 Ft (2250 Ft/tanóra)tanterem írásbeli és szóbeli előkészítő tanfolyam egyösszegben: 151.000 Ftonline írásbeli havi részletekben: 4 x 28.000 Ft (2000 Ft/tanóra)online írásbeli előkészítő tanfolyam egyösszegben: 100.800 Ft (1800 Ft / tanóra)online írásbeli és szóbeli előkészítő tanfolyam egyösszegben: 118.800 Ft

  Díjfizetés módja:
  átutalásbankkártyás fizetésbankpénztári befizetés