Miért hatékonyabb a szombati középiskolai felvételi előkészítő és miért szeptemberben kezdődik?

Azon gondolkozol, hogy a hétköznapi vagy a szombati felvételi előkészítő lenne-e jobb gyermeked számára?

Az a kérdés is felmerült benned, hogy miért pont szeptemberben kezdődik a tanfolyam?

Ez a cikk pontosan ezekre a kérdésekre válaszol.

Miért hatékonyabb a szombati középiskolai felvételi előkészítő, mint a hétköznapi?

Az egyik legfontosabb tényező, hogy a gyerekek hétköznapjai rendkívül terheltek az iskolával és akár a különórákkal, sportfoglalkozásokkal is.

Lehet, hogy úgy gondolod, hogy nem szeretnéd még hétvégén is terhelni őt tanulással, és ez érthető nézőpont. Ugyanakkor a hatékony tanulás szempontjából sokkal előnyösebb egy szombat délelőtti képzés, hiszen itt frissen és kipihenten tud részt venni az órákon. Sokkal jobban tud összpontosítani a tananyagra, mint egy egyébként is hosszú és megterhelő hétköznapi nap végén.

A hatékony tanuláshoz elengedhetetlen a pihenés. Egy hosszú és kimerítő nap után nagyobb az esélye, hogy hiába ül ott a gyermeked az előkészítőn, mégsem tudja igazán hatékonyan magáévá tenni a tananyagot. Ez azért történik, mert fáradtan még nekünk, felnőtteknek is nehezebben fog az agyunk. Ez egy természetes jelenség mindenkinél.

Arról nem is beszélve, hogy a hétköznapi rohanásban a gyerekeknek nagyon sokszor nincs idejük rendesen enni. Még az iskolában is előfordul, hogy az otthonról vitt szendvicset nem tudja a szünetekben megenni, mert egyszerűen nincs rá ideje.

A menzán az ebédet pedig vagy megeszi, vagy nem. Ha igen, akkor is gyakran előfordul, hogy mégsem lakik teljesen jól. Az is előfordul, hogy jól lakik az ebéddel, de utána hamar megéhezik. Gyakorló szülőkként mi is tapasztaljuk ezeket a jelenségeket saját gyermekeinknél.

Ez azért fontos, mert éhesen ugyancsak nem lehet hatékonyan tanulni. Márpedig sok gyerek ül éhesen az iskolapadban, mert nem volt ideje megenni, amit otthonról hozott. Így hamarabb kimerül és elfárad a szervezet már kora délutánra és a délutáni, iskolán kívül elfoglaltságok még hátra vannak.

Ezzel szemben a szombat délelőtti előkészítőre kipihenten és frissen érkezhet. Fontos, hogy ügyeljetek a kiadós reggelire. Ha gyermekednek reggel az indulás előtt még nincs étvágya, akkor csomagolj neki plusz szendvicset, amit megehet még az első óra előtt.

Így sokkal hatékonyabban fog tudni részt venni az órákon és tanulni, mint fáradtan egy hétköznapi nap végén.

Miért szeptemberben kezdődik a felvételi előkészítő?

A középiskolai felvételi előkészítő kezdete egybe esik az iskolakezdéssel. Ennek az a praktikus oka is megvan, hogy a gyerekek a nyári szünetről kipihenten térnek vissza.

A felkészülés szeptembertől januárig végéig tart, mert ennyi idő feltétlenül szükséges ahhoz, hogy megfelelően felkészítsük gyermekedet a felvételi vizsgára. A szeptemberi kezdés azért is fontos, mert így végzünk a tananyaggal az írásbeli vizsgák kezdetéig. Ebben az esetben nem telik el túl sok idő a tanfolyam vége és a vizsga között.

Tehát a szeptemberi kezdés mindenképp ideális. Se nem túl korai, se nem túl késői. Szeptembernél korábban azért nem érdemes elkezdeni az előkészítőt, mert nincs frusztrálóbb egy gyerek számára, mint a nyári szünet alatt tanulni. Arról nem is beszélve, hogy felesleges is. Ha pedig később kezdődne, akkor nem lenne elég idő arra, hogy a gyerekeket a megfelelő alapossággal készítsük fel a felvételi vizsgákra.

Lehet, hogy most azon aggódsz, hogy gyermekednek egy egész tanévet úgy kell eltöltenie, hogy szombaton is iskolába jár. Ez esetben jó hírünk van, hiszen a középiskolai felvételi előkészítő nem az egész tanévet öleli fel. A gyerekek szeptembertől január végéig járnak a képzésre.

A tapasztalatok szerint ezt az alkalmanként kb. 3 óra tanulást és odafigyelést a gyerekek könnyebben teljesítik szombat délelőttönként. Délután pedig van idő a játékra, kikapcsolódásra vagy akár a családi programokra.

Középiskolai Felvételi Előkészítő
Horváth Katalin
Vezető tanár