21 tanács szóbeli vizsgához

 1. A helyiségbe mindig mosolyogva, önbizalmat tükrözve lépj be!
 1. A mosolygás segít leküzdeni a stresszt és a vizsgabizottságra is jó hatással van.
 1. A terembe belépve keresd a vizsgabizottság tekintetét! A szemkontaktus nagyon jó jel a szemükben.
 1. Ahogy belépsz a terembe, köszönj! A „Jó napot kívánok!” az éltalánosan elfogadott köszönési forma a diák és a pedagógusok között.
 1. Köszönés után határozottan, hangosan, érthetően mondd ki a saját neved, és válaszolj érthető, határozott módon a kérdésekre, közben tartsd meg a nagyon fontos szemkontaktust.
 1. Csak akkor foglalj helyet, ha hellyel kínáltak, és egyértelmű, hogy hová kell ülnöd.
 1. Helyezkedj el kényelmesen a széken, ne ülj mereven, de ügyelj a helyes testtartásra. (Ne csússz le, ne nyújtsd ki a lábad!)
 1. Lábaidat keresztbe teheted vagy lehetnek párhuzamosan, lazán összezárva, talppal a földön. A lányok összezárt lábaikat enyhén oldalra fordíthatják, de törzsük maradjon a beszélgetőtárs irányában.
 1. Vizsgázás közben természetes, ha a tekinteted elkalandozik, nem állandóan, mereven nézel a beszélgetőtárs szemébe. Ám ha fontos dolgokat akarsz kimondani, mindig keresd a tekintetét annak, akivel beszélsz.
 1. Beszéd közben ne gesztikulálj túlságosan, és ügyelj rá, hogy ne grimaszolj, ha hajlamos vagy rá. (Kérdezd meg közeli ismerőseidet, hogy vannak-e ilyen szokásaid, mert ezeket a rossz tulajdonságokat általában nem vesszük észre magunkon).
 1. A szóbeli felvételi vizsga akkor fog jól sikerülni, ha mi is jól érezzük magunkat beszélgetés közben, ezért tegyél meg mindent annak érdekében, hogy a beszélgetés jól sikerüljön.
 1. Érezz szimpátiát a vizsgáztatóval szemben! A kölcsönös szimpátiával jó irányba sodorhatod a vizsgáztatóval való kapcsolatodat. Ez még persze nem azt jelenti, hogy a vizsga sikeres lesz, de ami a személyes szempontokat illeti, nyert ügyed van a vizsgabiztosnál.
 1. Ne viselkedj kihívóan! A kihívó viselkedés sok veszélyt hordoz magában, ezért ilyenkor nem várt kellemetlen kérdésekbe is beleszaladhatunk.
 1. Ne próbáld meg más szerepét eljátszani. Minden szerep hamis és azt a benyomást kelti, hogy nem vagy őszinte. Legyél természetes, add önmagad!
 1. A feltett kérdésekre válaszolj nyíltan, őszintén! Fogalmazz egyszerűen! Ne beszélj sokat, ne rizsázz! Beszélj folyamatosan, de ne szakítsd félbe a beszélő személy mondandóját.
 1. Tudj aktívan hallgatni! Figyelj arra, amit közölni szeretnének veled. (Figyelem! Ne csak a szavak jelentéstartalmára figyelj oda, hanem a hangsúlyokra, hanghordozásra, testbeszédre is.) Hagyd, hogy lássák, figyelsz rájuk.
 1. Fejezd ki érdeklődésed, lelkesedésed a másik fél, a vizsga, az intézmény iránt, ne csak szóban, de mozdulataiddal, mimikáddal is. Örömöd, érdeklődésed hagyd szabadon megnyilvánulni!
 2. Várd meg, hogy a vizsgaeredményt (ha ott helyben kihirdetik) az arra illetékes személy hozza szóba.
 1. Ne akard te irányítani a beszélgetést, és ne próbáld meg te befejezni azt, ha úgy érzed, hogy már eleget beszéltél.
 1. A beszélgetés végén ügyelj újra az értelmes elköszönésre és szemkontaktusra!
 1. Köszönd meg, hogy ott lehettél!